Historien bak 10:13 Festivalen

De startet med 37 deltakere og noen få ledere i 2012. I år ble 700 ønsket velkommen til 10:13-festivalen.

Tekst: Inge Morten Paulsen

– Våre kjerneverdier er tre T-er: trygghet – trivsel – tro. Festivalsjef Leif Inge Kjærvoll Sørskår har knapt satt seg ned før han forteller om verdiene. Med kona Bente ved sin side, og hele familien aktivt med, har de ledet 10:13-festivalen siden starten. Så hvordan kom det hele i gang?

Acta og Normisjon har lang erfaring med å arrangere leir, og i mange år ble det over 50 leirer i året, fordelt på leirstedene i Rogaland. Da Leif Inge var ansatt som leirkoordinator, stod blant annet pinseleirer for tweens på programmet, de som i alder på sett og vis er mellom barn og ungdom. Ved å se hva Den Hellige Ånd gjorde blant deltakerne, så begynte lederne å tenke at kanskje Gud vil noe mer. Så utviklet de idéen om noe helt spesielt: En egen uke for tweens. Kvalitet i alle ledd. Alle skal bli sett, både deltakere og ledere. Og mens en leir vanligvis var fulltegnet ved 70 deltakere pluss ledere, drømte de om å passere denne «magiske grensen». Akkurat den drømmen ble virkelighet allerede det tredje året.

Leif Inge, hvordan vil du beskrive 10:13-festivalen?

– Det er en verdibasert festival. Vi vil at deltakerne skal erfare verdiene; trygghet, trivsel og tro. Vi tenker at hvis de er trygge, hvis de har det bra, da er sjansen for at de skal komme til tro mye større. Vi vet at mange har møtt Jesus på festivalen. 73 tok imot Jesus for første gang i 2023, i år var det 84. Dette gir oss en unik mulighet til å ta dem videre inn i en trosverden, og mange av dem kommer tilbake i ledertreningsprogrammet vårt, og så tjenestegjør de som ledere i år etter år.  

Statistikken viser at fra de første 37 deltakerne i 2012 og til nå, har over 3160 deltatt – inkludert 450 i år. Et stort antall ledere har vært med, hele 1240 – medregnet 240 i år. Fra 2019 startet «10:13 ledertrening», der 14-åringer er såkalte rekrutter, før de året etter kan bli ledere. 180 har til nå deltatt i dette programmet. Mange vil gjerne være ledere på 10:13, så alle kan ikke få plass. Ventelister er faktisk nødvendig, både for deltakere og ledere.

Med så mange på Horve samtidig, hvorfor lykkes dere med å skape trygghet?

– Vi har alltid fokus på den enkelte. Vi vil at de skal bli sett, hørt og forstått. Derfor deler vi deltakerne opp i mindre grupper, som vi kaller gjenger. Disse har egne gjengledere, som følger opp «sine» gjennom hele festivalen. Og så blir lederne fulgt opp av andre ledere.

Hva drømmer du om? Hvordan ser 10:13-festivalen ut om 10 år?

– Jeg tror vi kan vokse. Vi har mange gode ledere, som kommer med gode innspill underveis, og som er opptatt å tenke nytt. Jeg vil at de skal det. For hva er det Gud utfordrer dem på? Jeg drømmer om en festival med plass til mange flere enn 450. Vet du, jeg har sånn tro på at barn kommer til tro, at de velger det før ungdomslivet er i gang for alvor! At vi får lov å forankre tro på Jesus hos dem i ung alder.

– Acta sin største ambisjon er ledertrening. Ledere og rekrutter talte jo over 240 i år. Også det gir grunnlag for at festivalen kan vokse. Våre lederverdier er trening, tjeneste og team. De får lære noe om Gud, og de får erfare noe med Gud og sammen med andre. Lederne får også oppfølging, for vi vil at alle skal ha noen i ryggen. Vi ser at mange ledere er blitt veldig flinke til å løse sine oppgaver, men også de trenger støtte. Dessuten prøver vi å få til at lederne gjør sine oppgaver enten sammen eller med noen i ryggen. Å være i team er å ikke klare seg alene.

– La meg også nevne at jeg ønsker at vi blir mer integrert med resten av Acta-arbeidet. Tenk på hva vi kan få til med en synergi mellom lagene, menighetene, det øvrige leirarbeidet og 10:13! Vi må alltid være opptatt av neste generasjon. De unge har en trosreise også utenfor menighetene. Den kunne jo tas med inn i menighetsarbeidet. Ledere går med Gud uansett hva de gjør med livet sitt. Men jeg tror det er avgjørende at det forankres lokalt.

Telefonen ringer, og Leif Inge K. Sørskår springer videre. Planlegging av 10:13 for 2025 er i gang. Mange har kommet hjem med fortellinger om en uke som får betydning for livet. Det er ikke nødvendig å betale for reklame, for ryktet går. Festivalen vil igjen bli fylt opp med forventningsfulle deltakere. Ledere står sikkert på venteliste allerede når julen ringes inn.

Video fra 10:13 festivalen 2024

10:13 festivalen har også egen nettside: 10:13-festivalen – Hjem (1013.no)

Inge Morten Paulsen, imp@normisjon.no

Neste
KJØKKENLEDER HORVE UNGDOMSSENTER
Forrige
Leirer og andre arrangement høsten 2024